Άρωμα Γης: Διατροφικές Αξίες τον Βοτάνων

 Καλώς Ήρθατε στο Άρωμα Γης



Εδώ θα δούμε και θα μάθουμε για τα βότανα και την ιστορία τους επίσης και για την διατροφική τους αξία κλ..


Διατροφική Αξία της ρίγανης



              

Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αρωματικές ουσίες την καρβακρόλη (carvacrol) και τη θυμόλη (thymol). Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στις φαινόλες. Η καρβακρόλη είναι ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία (1) ενώ η θυμόλη είναι ένα ισομερές της καρβακρόλης που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα (2). Πάνω από 60 χημικές ενώσεις έχουν ανιχνευτεί στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης αλλά η καρβακρόλη και η θυμόλη αποτελούν μαζί το 78-82% του συνόλου αυτών των ουσιών. Το ελληνικό ριγανέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες καρβακρόλης που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 79%, ενώ η θυμόλη μπορεί να είναι στο 6%. Σε αιθέρια έλαια άλλων ποικιλιών έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά καρβακρόλης και θυμόλης είναι περίπου ίσα. Άλλα συστατικά είναι το γ-τερπινένιο και το ρ-κυμένιο που συνήθως αποτελούν το 5% και 7% αντίστοιχα.
Η διατροφική αξία της ρίγανης είναι σημαντική, αν και ως μπαχαρικό προστίθεται σε μικρές ποσότητες στη διατροφή. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να σας δώσει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ (3). Σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη μπορεί να προσφέρει μια πλούσια δοσολογία αντιοξειδωτικών και μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας. Η αποξηραμένη ρίγανη έχει περίπου 265 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους. Η ίδια ποσότητα περιέχει 1.701 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης Α, 2,3 mg βιταμίνης C, 18 mg βιταμίνης Ε, 622 mcg βιταμίνης Κ, 177 mcg θειαμίνης, 528 mcg ριβοφλαβίνης και 4,6 mg νιασίνης. 






Ποια τα οφέλη του δυόσμου;


Αντιοξειδωτική δράση

Ο δυόσμος χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει, κυριότερες από τις οποίες είναι η καρβόνη (67%), το λιμονένιο (14,3%) και το μυρσένιο (2,1%). Αυτός είναι και ένας από του λόγους που θεωρείται ότι έχει ως ένα βαθμό και αντικαρκινική δράση. Οι ελεύθερες ρίζες, θεωρούνται βασική αιτία μετάλλαξης των κυττάρων και πρόκλησης σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος. Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στο δυόσμο, φαίνεται να προστατεύουν σημαντικά τον οργανισμό από την επίδραση των ελευθέρων ριζών, οδηγώντας στην εξάλειψή τους.

Αναπνευστικό σύστημα

Τα συστατικά του δυόσμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς στο αναπνευστικό σύστημα. Τo σημαντικότερo πλεονεκτημά του είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από πολλές λοιμώξεις κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Θεωρείται ένα ιδανικό αφέψημα σε καταστάσεις κρυολογήματος και γρίπης, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα που προκαλούνται από λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονία, βρογχίτιδα, άσθμα, καταρροή).

Γαστρεντερικό σύστημα

Η κατανάλωση του δυόσμου έχει φανεί να βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου, καταπραΰνοντας τους έντονους γαστρικούς πόνους καθώς και τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον διευκολύνεται η πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Ψυχική υγεία

Σε καταστάσεις έντονου στρες και ανησυχίας, ένα αφέψημα δυόσμου αποτελεί μία καλή επιλογή. Τα συστατικά του έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες προσφέρουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και σε συμπτώματα κόπωσης όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες.

Στοματική υγιεινή

Η μενθόλη ως βασικό συστατικό του δυόσμου έχει φυσική αντιμικροβιακή δράση, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της στοματικής υγιεινής καθώς και του ερεθισμένου λαιμού μέσω της καταπραϋντικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Η ιστορία του δυόσμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ήταν ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά φυτά για τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους. Έχουμε ευρήματα αποξηραμένων φύλλων δυόσμου στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν καθίσουν στο τραπέζι, το έτριβαν με δυόσμο για να μοσχομυρίζει. Τον χρησιμοποιούσαν ακόμα και ως μυρωδικό για το νερό του μπάνιου.

Από την αρχαιότητα, το αιθέριο έλαιο της μέντας χρησίμευε για την παρασκευή μύρου, καθώς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Έχουμε μαρτυρίες από τους: Διοσκουρίδη, Ιπποκράτη και Πλίνιο, οι οποίοι θεωρούσαν τη μέντα όχι μόνο ως φυτό με ωραίο άρωμα, αλλά και με μεγάλη φαρμακευτική αξία, δεν της αποδίδονταν όμως πάντα οι ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Γαληνός πίστευε ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ αντίθετα ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε ως αναζωογονητική, ο δε Πλίνιος ακόμα και ως αναισθητικό.

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν τον Μάρτιο με Απρίλιο. Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, έχει σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.

Το φυτό ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπέρματα, τα οποία σπέρνονται σε σπορεία. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.





Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:




- ανακουφίζει από τον στομαχόπονο

- καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών

-διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς

- βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του

- έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

- ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη

- μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση

- μειώνει την αρτηριακή πίεση

- έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ

- βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα

- έχει αφροδισιακές ιδιότητες




Ποιες είναι οι δράσεις του Δεντρολίβανου?




Το αφέψημα καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη. Προτείνεται για κράμπες στο στομάχι και για το φούσκωμα, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στομαχικών υγρών.

1.Αντιμικροβιακή δράση

Έχει αντιμικροβιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά, από έρευνες διαπιστώθηκε ότι χρειάστηκε ελάχιστη συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου για την ανάσχεση της ανάπτυξης διαφόρων παθογόνων οργανισμών όπως ο E. Coli. 

2.Βακτηριοκτόνος δράση

Επιπλέον, έχει βακτηριοκτόνο δράση, αφού βρέθηκε ότι αναστέλλει έξι μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν συνήθως το κρέας και αντιμυκητησιακή δράση, εφόσον φάνηκε από έρευνες ότι αναστέλλει μερικώς την ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή τοξινών από διάφορους μύκητες.

3.Αντιοξειδωτική δράση

Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες έχουν σχετιστεί με διάφορα βιολογικά φαινόμενα, όπως φλεγμονή, γήρας, καρκινογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του δενδρολίβανου βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του.

4.Αντικαρκινικές ιδιότητες

Πολλά από τα συστατικά του φυτού έχουν δείξει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες σε in vitro και in vivo μοντέλα. Μία ακόμα ιδιότητα του αιθέριου έλαιου του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

5.Βελτίωση μνήμης και συγκέντρωσης

Ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και τη διάθεση των ατόμων.

6.Μείωση γλυκόζης και χοληστερόλης

Πέραν όλων αυτών, σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. 




 




Σχόλια

Η Επιχείρησή μας ''ΆΡΩΜΑ ΓΗΣ''